FAQ – att läsa distans / online på Berghs

De vanligaste frågorna vi får om att läsa en distanskurs på Berghs och svaren på dem.

Genom vår onlineplattform och videoverktyg kan våra lärare genomföra föreläsningar live, lägga upp video och säkerställa samtal i grupper online i enlighet med vår pedagogik. Personligt möte med andra kursdeltagare får man genom att alla är synliga i bild, kombinerat med dialog och möjlighet att ha gruppsamtal.

Det finns lika många variationer på upplägg för en online lektion som en fysisk lektion. Läraren kan lägga upp video eller länkar att titta på innan, och komplettera med ett live onlinemöte (via Zoom, vårt videoverktyg) där ni samtalar och ställer frågor. Lektionen kan vara helt och hållet online där läraren t ex delar en keynote/powerpoint presentation, ni ställer frågor i en chatt och har sedan samtal. Om det finns en uppgift att göra får ni information för eget arbete eller arbete i grupp med presentation online eller i lägga upp och få feedback i vår online plattform. Pauser tas under lektionens gång, beroende på längd.

1. Sitt på en lugn plats, inte i kontorslandskap eller på café.
2. Ha kamera på för att skapa närvaro för alla i klassen.
3. Tänk på att undvika att sitta i motljus.
4. Använd gärna headset.
5. Muta din mikrofon när du inte pratar.

Du behöver se till att ditt inlogg till Canvas fungerar samt att du har fått Zoom-länken till klassrummet, som ligger i Canvas. Om du inte har fått inlogg till Canvas så kontakta din utbildningskoordinator. Om du inte har laddat ner Zoom så kan du enkelt göra det i samband med att du trycker på Zoom-länken. Via zoom.us/test kan du redan dessförinnan testa om du har rätt förutsättningar.

Samtal och reflektion fungerar bra med vårt videoverktyg Zoom. Vi uppmuntrar till att använda chatten till att ställa frågor, samt naturligtvis även prata under lektionen. Som deltagare gäller det att, precis som i ett klassrum att känna sig trygg, uttrycka sig, ställa frågor och även bidra till att svara och läraren finns självklart där för att facilitera samtalet. Det bästa är när alla har sina kameror påslagna vilket bygger närvaro och även etablerar relation mellan alla kursdeltagare.

En distanskurs är perfekt för dig som vill kunna studera när och var du vill. Du läser din kurs via vår webbaserade utbildningsplattform och bestämmer själv när du löser kursuppgifterna enligt schemalagd inlämning. Genomsnittlig studietid för distanskurser är 10 h/vecka. För att bli godkänd på kursen och därmed få ett kursintyg krävs att samtliga eller ett visst antal lösningar är inlämnade och godkända (framgår i kursplanen).

Du får personlig feedback och har direktkontakt med din lärare och dina kurskamrater via plattformen. Kursstart och kursavslut är på bestämda tidpunkter (se vad som gäller för de olika kurserna på respektive kurssida). Start och avslut är viktiga kurstillfällen med ämnesintroduktion respektive redovisning av slutarbeten. Videomöten/-föreläsningar filmas och finns tillgängliga under terminen. Du kan genomföra kursen även om du får förhinder att delta i start eller avslut.

Svar: Distansformatet passar dig som önskar studera samtidigt som du arbetar. Du har själv stor möjlighet att styra över din egen studietid och kan därför oftast arbeta 100% samtidigt som du studerar. Du kan vara bosatt var som helst i Sverige eller utomlands och samtidigt ta del av en distanskurs på Berghs. All kontakt med din kursansvarige och dina kurskamrater sker via Berghs onlineplattform.

Ja. Deltagarna har de inledande lektionerna med sin kursansvarig. Introduktion till onlineplattformen ges i samband med kursstart. Om det är så att du bor utomlands eller får förhinder så kan du ändå gå kursen. Det finns dock en pedagogisk poäng med att ha träffat den kursansvariga personligen. Att du ser personen och hör tonfallet underlättar samarbetet under resten av terminen.

Om du inte kan komma på seminariet så ställer det högre krav på dig som kursdeltagare att på egen hand tillgodogöra dig information som ges under startdagen.

Det är olika per kurs, men maxantal brukar variera mellan 14-30 deltagare. Om vi har tillräckligt många kvalificerade sökande startar vi parallellgrupper.​

Det ser olika ut beroende på vilket ämnesområde du är intresserad av. För att genomföra våra kurser i t ex grafisk design, illustration, art direction och content design krävs kunskaper i och tillgång till program för layout/Indesign och bildbehandling/Photoshop eller Illustrator. Till övriga kurser behövs inga specifika förkunskaper utöver datorvana, tillgång till dator (med kamera och mikrofon) och en bra internetuppkoppling.

Det är väldigt olika, allt från personer som nyligen tagit studenten till personer som är runt 50 och vill bli bättre på något specifikt. Men ”normalkursdeltagaren” på distanskurser är i 30-årsåldern, verksam i branschen, och vill bredda och/eller fördjupa sina kunskaper.

För vissa kurser är det seminarier på Berghs två gånger per termin, vid start och avslut. Andra kurser sker helt online, utan fysiska träffar på skolan. Se vad som gäller för de olika kurserna på respektive kurssida.

De flesta distanskurser söks med CV, personligt brev och i vissa fall arbetsprover för att våra kursansvariga ska kunna bedöma att ansökan är till rätt kurs på rätt nivå. Det framgår i antagningskraven om ansökningshandlingar krävs. För startkurserna online krävs inte ansökningshandlingar, endast ansökan.

Att din ansökan kommer in senast sista ansökningsdag. Den motivering du anger till att söka vald kurs, vilka tidigare erfarenheter du har och hur väl dina förväntningar på kursen överensstämmer med verkligheten. Vill du vara säker på att få en plats är det dock alltid bra att vara ute i god tid. Vi behandlar ansökningarna i turordning och söker du sent riskerar du att kursen redan är fullbokad.

Svar: När en kurs är fullbokad placeras du på en reservlista. Om en deltagare av någon anledning behöver hoppa av innan kursstart kontaktar vi personerna på reservlistan i turordning. Att stå på en reservlista innebär inte att du förbinder dig till något förrän du blir erbjuden en plats och sedan tackar ja. Läs mer om Berghs ekonomiska villkor.

Nej det är det inte. Du får individuell feedback från den kursansvariga. Det gör kursen till att vara så nära en privat kurs man kan komma samtidigt som man ändå kan ha kommunikation med sina kurskamrater när man vill. Varje termin gör vi utvärderingar och samtliga distanskurser ligger över 4 på en 5 gradig skala. Där ska vi ligga men vi strävar högre förstås.

Absolut. Bara du har en bra internetuppkoppling. Det bästa är ändå om du kan vara med på seminarierna, framförallt starten.

När det gäller vårt kursutbud kan du tyvärr inte söka studielån. Du är endast berättigad CSN – lån om du väljer att gå någon av våra heltids­utbildningar.

Wasa Kredit
I vårt samarbete med Wasa Kredit kan vi erbjuda flera olika finansieringslösningar såsom faktura med längre löptid, räntefri delbetalning upp till 36 månader samt lån med längre löptid, maxbeloppet är 100 000 kr. Lånet är möjligt att söka i samband med att du ansöker till en kurs/utbildning hos oss. I den bekräftelse du får från oss om att vi mottagit din ansökan kommer du att få mer information om hur du går tillväga för att söka finansiering via Wasa Kredit.

Läs mer om finansiering med Wasa Kredit.

Human Finans
I samarbete med Human Finans erbjuder vi humana krediter för våra utbildningar. Human Finans erbjuder bland annat räntefria delbetalningar under 12 månader. Besök www.humanfinans.se, och följ instruktionerna.

Skolans policy är att du bara får studieuppehåll vid läkarintyg. Om du är osäker på att hinna med kursen så rekommenderar vi att avvakta och gå kursen när det passar bättre. Våra kurser startar både höst och vår.

Det beror mycket på vad du har för ambition, bakgrund och vilka kontakter du har sedan tidigare. Ibland krävs det fler kurser och ibland räcker det med en kurs för att du ska ha möjlighet att byta karriär.

Känns något fortfarande oklart?

Här hittar du svaren på fler generella frågor som handlar om att läsa en kurs på Berghs. Finns inte svaret på din fråga där heller kan du alltid mejla till info@berghs.se

Läs gärna också våra 5 tips för att hitta rätt kurs på Berghs!