Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen Digital PR fick Martina att återupptäcka passionen för yrkesrollen

Martina Iven

Martina Iven har jobbat med PR och kommunikation sedan 2009. Här berättar hon om beslutet att investera i sig själv, ett oväntat branschbyte och vad hon fick med sig från distanskursen Digital PR.

Skrivet av Anette Hamel
Augusti 18, 2021

Hej Martina! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag bor i Huddinge utanför Stockholm med min man och två döttrar. Är utbildad kommunikationsstrateg och har jobbat med PR och kommunikation sedan 2009. Började som kommunikationskonsult, gick vidare till mobilbranschen och fastnade sen i designbranschen i 9 år – en bransch jag trodde att jag skulle stanna i för alltid. Men sedan två månader tillbaka jobbar jag som Global PR manager på Björn Axén. Ett oväntat branschbyte, men ett byte som känns helt rätt i hjärtat.

Vad var det som fick dig att söka kursen Digital PR som du läste hos oss under våren 2021?

– Jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist på mitt tidigare jobb och hade plötsligt en ny verklighet att anpassa mig till. I en tid med mycket ovisshet tänkte jag att det bästa beslutet skulle vara att investera i mig själv och se till att vara uppdaterad i det senaste inom kommunikation och få ny inspiration.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Kursen var det absolut bästa som kunde hända mig just där och då. Jag återfann passionen i mitt yrke. Jag hittade tillbaka till kreativiteten och tron på mig själv i min yrkesroll. Jag blev påmind om vikten av PR, hur mycket funktionen bidrar till i företaget och hur bred kompetens som yrket kräver. Med det sagt återfann jag även kärleken till andra delar inom kommunikationsyrket, delar som jag inte nyttjat tillräckligt den sista tiden. Exempelvis internkommunikation som jag skrev min masteruppsats i. Jag har verkligen fått många nya tankar om hur jag vill jobba med PR och kommunikation i framtiden.

Hur var läraren?

– Det var en ren fröjd att ha Edit Brunner som lärare. Så kunnig, inspirerande och alltid redo med konstruktiv feedback. Hon är en riktig förebild inom PR-yrket. Man får en ordentlig injektion fulladdad med ny kunskap och inspiration.

Hur var det att plugga på distans?

– Att plugga på distans är ett format som passar mig och min livssituation. Det gick lätt att kombinera med jobbet och familjelivet. Jag älskade att på kvällarna få sätta mig ner vid mitt skrivbord och gå in i min bubbla. Läsa, lyssna, lära. Det var min stund. Något jag gjorde för mig.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut, och mer därtill. Jag var övertygad om att jag skulle utveckla min kompetens men inte att den skulle ge mig så mycket mer på så olika plan.

Vad tycker du var roligast eller mest eller lärorikt på kursen?

– Jag uppskattade att man kunde få ta del av de andra deltagarnas inlämningsuppgifter. Det gav ett enormt mervärde med massor av inspiration och insikter. Jag uppskattade också att man fick vara så kreativ och operativ – inte bara sitta och läsa in kursmaterial. Det var riktigt roliga och utmanande inlämningsuppgifter som pushade mig att tänka nytt.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

Välj här!

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Absolut! I samband med att jag gick kursen fick jag också ett nytt jobb. Det var fantastiskt att gå in i den nya rollen boostad med så mycket ny kunskap och idéer. Många av de idéer jag fick under kursens gång är projekt jag jobbar på att sjösätta nu.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Nu är jag fortfarande rätt ny på jobbet, så alla rutiner har inte hunnit sätta sig ännu. En dag på jobbet innehåller lite av allt. Jag jobbar med övergripande strategier likväl som att pitcha nyheter. Jag arbetar med intern- och externkommunikation. Men mest och bäst av allt, jag kommunicerar med människor och förmedlar budskap. Oavsett om det är ansikte mot ansikte eller i digitala kanaler.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har alltid älskat att berätta historier. Jag vill få människor att känna, relatera och agera. Och precis det får jag göra som kommunikatör.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Jag fick tips om en hel del bra nyhetsbrev under kursens gång som jag fortfarande prenumererar på. Exempelvis ”Social Media Today”. Sen försöker jag också hålla mig uppdaterad i alla former av nyheter – både världsnyheter, branschnyheter eller inlägg och åsikter i SoMe. Allt bidrar – antingen till kreativiteten, taktik eller timing.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Go, go, go – du kommer inte att ångra dig!

Här är Berghs kurser och heltidsprogram inom PR.