Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Utbildningen motsvarade som tur var inte riktigt mina förväntningar, den var bättre"

dator_blomma

Hösten 2019 läste Olle Fritz kvällskursen Marknads­föring Start på Berghs. Här berättar han om utbildningen som gav mersmak och hur han håller sig fortsatt uppdaterad.

Skrivet av Anette Hamel
April 28, 2020

Olle.Fritz

Hej Olle! Berätta lite om dig själv.

– Jag heter Olle Fritz och jobbade senast som fältsäljare på deltid åt ett företag som heter Northern beverages som säljer både alkoholhaltiga drycker och alkoholfria. Jobbade där sedan i sommaren 2019 fram till nu i vår då Corona slog till. Nu söker jag nytt jobb. Min bakgrund har jag inom Stockholms nattliv, som bartender och krögare. Är idag boende vid rådhuset på Kungsholmen. På min fritid så ser jag gärna när AIK spelar fotboll eller hänger med vänner och min hund.

Vilken kurs läste du hos oss och vad var det som fick dig att välja just denna?

– Jag läste kvällskursen Marknads­föring Start under hösten 2019. Det som fick mig att söka just den kursen var för att jag alltid har varit intresserad av s.k consumer behaviour. Upptäckte tack vare Rosie Kropp (kursansvarig) att mycket annat inom kommunikation också är väldigt spännande.

Vad fick du med dig?

– Jag fick med mig en helt ny verktygslåda att jobba med, så nu ser jag med mer kritiska ögon på hur vissa företag kommunicerar med konsumenter.

Vad tycker du var det bästa på kursen?

– Det bästa med utbildningen var att få ta del av Rosies erfarenhet och visdom.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Utbildningen motsvarade som tur var inte riktigt mina förväntningar, den var bättre. Rosie var en ren och skär lyx att få ha som lärare. Vilken oerhört kompetent marknadsförare! Gästföreläsarna var också väldigt kul att få lyssna på. Och där dök ett av mina roligare minnen från kursen upp. Tyckte att jag kände igen en av gästföreläsarna så otroligt mycket så jag var tvungen att googla när jag kom hem. Då visade det sig att hon hade en liten biroll i en av mina favoritfilmer all time, nämligen SOS – en segelsällskapsresa. Det var Anna Starrin som hade en liten roll i den filmen men jag har sett den så många gånger att jag kände igen henne 30 år senare. Det var lite kul.

Du är en av alla de som tyvärr blivit av med jobbet på grund av Coronaviruset. Vill du berätta något om detta?

– Ja, Corona har gjort mig arbetslös eftersom jag jobbar med sälj mot restauranger, barer och caféer. Ingen marknad som blomstrar just nu. Så jag sitter hemma om dagarna, söker nytt jobb, hänger med hunden och hoppas på det bästa. Inte mycket mer att göra tyvärr.

Hur kunde en dag på ditt senaste jobb se ut?

– Mitt jobb var att besöka kunder som sålde våra produkter, samt att se till att dessa marknadsförs på ett korrekt sätt. Att de följde eventuella krav i avtal, samt att sälja in kampanjer och försöka motivera personalen på krogen att sälja mer av just våra produkter. Så mina dagar utgick från bilen eller kanske ett café nere på stan. Undvek helst kontoret då jag kände att jag tappade ”örat mot marken” om jag var där för mycket.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Mitt karriärtips är att aldrig se sig som fullärd inom något. Det finns alltid någon som kan lite mer än dig, så målet ska vara att bli den personen. Och när du blivit den personen så kommer det garanterat en ny höjdare som återigen kan lite mer än dig…osv.

Hur hittar du vanligtvis balans mellan jobb och fritid?

– Balansen får jag genom att jag har hund, hon har ju rutiner. Alltså måste jag också ha rutiner. På gott och ont.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet marknads­föring?

– Nu hoppas jag att det ska komma en uppföljning på kursen jag gick, med Rosie. Dyker en sådan kurs upp dyker jag också upp. Mitt sätt att hålla mig uppdaterad är annars att använda mig av omvärldsanalys och försöka se trender inom marknads­föring. Och det gör man ju nu på ett helt nytt sätt. Jag har alltid varit en sån som hellre lär mig av att göra fel i verkliga livet än att läsa om hur man gör för att göra rätt, för det är ju väldigt sällan det funkar så.

Här hittar du Berghs aktuella kursutbud.