Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Kursen Digital PR hade högt tempo och roliga inlämningar"

Sara Klintberg

Sara Klintberg läste distanskursen Digital PR under hösten 2020. Hon fick ett helt nytt synsätt på hur hon ska optimera och effektivisera sitt företags kommunikation i sociala medier. Här berättar hon mer.

Hej Sara! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag bor i Karlskoga och jobbar väldigt mycket där samt i Örebro, Kristinehamn och närområden. I dagsläget driver jag eget företag som fotograf, Fotograf Sara Klintberg. Mina primära områden är bostadsfotografering och bröllopsfotografering. Jag fotograferar också en del barn och familjer. Jag startade företaget i slutet av 2016, men det var i februari 2017 som jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb för att satsa på mitt företag. Skitläskigt men det absolut bästa jag gjort. Tidigare har jag pluggat statsvetenskap och media och kommunikationsvetenskap på Örebro Universitet, samt jobbat som säljare på bredbandsbolaget, vårdare på äldreboende och restaurangbiträde på Max hamburgare. Men nu känner jag att jag hittat rätt!

Vilken kurs läste du hos oss och vad var det som fick dig att söka just den?

– Jag läste Digital PR under hösten 2020. Jag kände att jag behövde en knuff i rätt riktning och inspiration till att vidareutveckla mitt företag. Jag har alltid varit intresserad av PR och marknads­föring men endast skrapat lite på ytan. Kursen Digital PR hade högt tempo och roliga inlämningar – det var en perfekt kurs för mig.

Hur var läraren?

Edit var fantastisk! Trots att hon är så himla duktig och har gjort så mycket är hon ändå så jordnära och engagerad. Jag har tidigare haft lärare som endast ger feedback på några få ord. Jag älskade att få feedback av Edit då den var konkret, ärlig och konstruktiv. Många gånger kunde hon ge ett exempel på att “Såhär kan du tänka eller såhär kan du göra”. Väldigt inspirerande.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut! Och mer därtill! Jag gick in med ett öppet sinne att detta kan gå hur som helst (haha) men wow. Jag har fått med mig ett helt nytt sätt att tänka på, resonera och analysera. Det finns så oerhört mycket att lära sig inom just PR, mycket på grund av att det ständigt kommer nya verktyg och intressanta ämnen att studera och ta till sig. Som jag tidigare nämnde var det ett väldigt högt tempo och snabba växlingar mellan ämnena vilket gjorde att man aldrig tröttnade eller blev mätt på någonting. Mer att man kände, detta vill jag veta ännu mer om!

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på kursen?

– Jag tycker att blandningen av texter, inspelade föreläsningar och liveföreläsningar var toppen. Att det dessutom var gästföreläsare från olika delar av branschen gjorde att det blev en bra bredd. Kul att höra om konkreta fall också.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mina dagar varierar väldigt mycket, men vanligast är att jag har mellan 3-6 bostadsfotograferingar inbokade. Oftast i olika städer så det blir ganska mycket tid i bil emellanåt. Det händer att jag hämtar nycklar hos mäklare och stannar kvar och pratar en stund (eftersom jag inte har några riktiga kollegor. haha). När alla fotograferingar är avklarade är det dags för redigering och leverans av bilderna. Allt detta sker hemifrån då jag inte har något kontor ännu. Jag slutar oftast inte min arbetsdag förens klockan 01.30. Nu under vinterhalvåret är det alltid en utmaning att jobba så snabbt som möjligt på fotograferingarna eftersom jag är beroende av ljuset och solen är endast uppe några få timmar om dygnet.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har ditt arbete ändrats nu under Coronapandemin?

– Jag har absolut märkt av det men det har inte påverkat mig så mycket alls. I början av året när pandemin uppdagades trodde jag att mina mäklarfotograferingar snabbt skulle hamna i riskzonen. Jag antog att folk inte skulle vilja sälja alls och därmed skulle fotograferingarna försvinna. Istället visades det bli tvärtom, folk har sålt och köpt som aldrig förr och både april, maj och september blev rekordmånader för mitt företag. Inte dåligt att slå rekord mitt i en pandemi.

Den del som påverkades var bröllopsfotograferingarna. År 2020 som spåddes bli det stora bröllopsåret floppade totalt. Nästan alla bröllop som var planerade har flyttats fram. Men tack vare att jag också har mina bostadsfotograferingar säkrade jag min ekonomi ändå och slapp gå på knäna. Nu håller jag alla tummar för att bröllopen blir av som planerat 2021.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är nog variationen! Ena dagen kan jag stå och fotografera en stylad sekelskifteslägenhet i Örebro, nästa dag kan jag hamna i ett renoveringsobjekt utan golv i Åtorp och dagen efter det fotograferar jag barn i höstlöven. Jag trivs så otroligt bra, men denna variation och att alla dagar är olika.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Om du har möjlighet tycker jag inte att det är något att fundera på. Denna utbildning som var på distans gjorde att jag utan problem kunde kombinera den med mitt jobb. Berghs liknar inte någon annan skola eller utbildning jag varit i kontakt med och det är värt varenda krona. Kör!

Här är Berghs kurser och heltidsprogram inom PR.