Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Jodå – du kan få allt

img

En del känner att de måste välja, en svensk eller en internationell utbildning, andra oroar sig över att en internationell utbildning inte räcker för att mäta sig med en svensk examen. På Berghs Bachelor kan man få det bästa av två världar!

Juni 3, 2014

1046

 

Berghs Bachelor är utbildningen där du läser en termin i Sverige för att sedan fortsätta dina kommunikationsstudier utomlands, i USA eller Australien närmare bestämt. En som gjorde valet för något år sedan var Jens Marklund som precis avslutat sin första termin i San Francisco:

 - Jag hade precis sagt upp mig från mitt jobb när jag sökte, jag kände att jag behövde göra något nytt och har alltid varit intresserad av marknads­föring. Dock var jag inte speciellt sugen på att stanna kvar i Stockholm för att plugga de kommande åren, vilket var ett dilemma, säger Jens.

Berghs Bachelor inleder med en termin på Berghs och resterande utbildning studeras utomlands, på något av Berghs partneruniversitet. Jens Marklund och Victoria Inoue började på Berghs Bachelor i höstas och har nu avslutat sin första termin på Academy of Arts University (AAU) i San Francisco.

 - Jag hittade Berghs Bachelor-programmet som hade inriktning i design eller copy, där man fick fortsätta studierna utomlands. Det var sjukt förvånande hur bra det passade in på vad jag ville göra. Jag hade dock hört att chansen var extremt liten att komma in första året man sökte, så min reservplan var att fly landet på egen hand och sätta mig på en strand tills jag kom på något vettigare, fortsätter Jens.

Målet med den första terminen på Berghs är att förbereda studenterna på de följande studierna, både språkligt och praktiskt, samt att ge en grundkunskap inom marknads­kommunikation. Större delen av utbildningen sker därför på engelska, med kurser inom bland annat kommunikationsteori, medieteori konst-, design- och reklamhistoria. När studenterna anländer till sina nya universitet vill Berghs att de ska ha en kunskapsplattform att stå på och att de ska känna sig bekväma i den nya situationen.

 - Det tar såklart ett tag att förstå ett helt nytt skolsystem, betygssystemet, att anpassa sig till nya sätt att jobba på och så vidare, men när man är över de första barriärerna är det bara kul. Det har varit lagom kämpigt och hårdplugg, med fritid i en bra balans – som tur är! Säger Victoria.

Att studera utomlands ger dig inte bara en internationell utbildning, utan vidgar ditt perspektiv på världen och ger dig en ny förståelse för andra kulturer. Även om många av studenterna har vänner från Berghs med sig finns det stort rum för personlig utveckling i det nya landet. Nya kurskamrater och nya grannar som alla har nya erfarenheter att bjuda på.

1048

 - Det bästa med San Francisco är att varje litet område är som en egen stad. Det är en enorm skillnad mellan de olika delarna av staden. Jag bor i Haight-Ashbury, det gamla hippie-området. Här hänger man mest i parker och chillar. Sen finns det allt från barnfamiljerna i Richmond, till hipsters i Brooklyn-aktiga Mission och överklassen i Marina. Det är en kompakt stad vilket gör att man kan gå vart man vill. Har vi några dagar ledigt brukar jag och mina rumskompisar hyra bil och åka runt till olika små städer runt San Francisco, det tar bara några timmar att åka till skidbackar, öken, kuststäder och vingårdar, säger Jens.

Berghs arbetar för att alla studenter ska få ut mesta möjliga av sina utbildningar och försöker möta de behov som finns i största möjliga mån.

 - Eftersom jag redan har en Bachelor var jag orolig att jag kanske skulle behöva ta en till, men efter lite prat med både Berghs och AAU var det självklart att jag skulle läsa en Master istället, jag är otroligt tacksam över att det gick igenom! Det känns så fint att få studera först på en av världens bästa reklamskolor och att sedan få ta en master i sitt drömämne i en av, kanske, världens vackraste städer, avslutar Victoria.

Berghs Bachelor startar i augusti varje år, på Berghs. Under terminen på Berghs får man också kontakt med sin blivande skola och information om de praktiska förberedelserna som krävs för att studera utomlands, som visum, studiemedel och dylikt.

Låter detta intressant är du välkommen att kontakta ämnesansvarig Marco Ortolani med frågor om programmet eller Rebecka Leo om hur du går till väga för att ansöka. Ditt nya äventyr kanske börjar redan i höst?!

Foto: Jens Marklund