Minska stressen – Berghs kursansvarigas bästa tips

Person-blickar-mot-havet

Både arbetsliv och studentliv kan stundtals vara väldigt stressigt. För att hålla i längden är det viktigt att ta sig tid för återhämtning. Vi har frågat några av våra kursansvariga hur de gör för att stressa ner när de har som mest på jobbet.

Skrivet av Anette Hamel
Mars 27, 2018

Stress är tyvärr ett ständigt återkommande ämne både på arbetsplatser och för dig som studerar. Det finns en mängd olika faktorer som kan orsaka stress och olika sätt att hantera detta. Här delar några av Berghs kursansvariga med sig av sina egna erfarenheter och ger sina bästa tips.

Hur gör du för att stressa ner när du har som mest på jobbet?

Sofia.lundberg.berghs
Sofia Lundberg, Att skriva Start
Stressen är ju runt oss hela tiden, det är svårt att värja sig. För mig är naturen det bästa sättet att varva ner, jag älskar att vara i skog och mark, i bergen eller vid havet. Då glömmer jag allt annat. Sedan tror jag också att det är viktigt att aktivt välja att jobba med någonting som kommer naturligt och som är roligt. Att hitta sin talang och förädla den. Då blir det inte så stressigt att hänga med och uppdateras sig. Jag använder skärmen mycket, men inte för att jag känner att jag måste, utan för att jag vill. Det finns så mycket intressant att läsa.
Geta.KroonGeta Kroon, Strategisk marknadsföring
När det är som mest behöver jag bromsa snarare än gasa. Att stanna upp och skaffa mig en överblick gör att jag kan sortera och prioritera. Lite som den klassiska berättelsen om att stycka en elefant… Att resonera med en klok person i min närhet brukar funka avstressande. Det gör problemen mindre. Att omge sig med bra personer och ta sig tid för reflektion är avgörande. Kan man dessutom kombinera det med fysisk aktivitet utomhus blir det oslagbart.
sofia-zetterqvist-berghsSofia Zetterqvist, Digital copywriting
Jag är en rastlös person som är ganska dålig på det där med balans i livet. Men det finns två saker som alltid gör mig lugn och nedstressad: att befinna mig på resande fot, till exempel på ett tåg eller ett flygplan (jag vet, det låter motsägelsefullt för vissa), och att bada badkar. Att man löser världsproblemen i duschen är redan uttjatat, för mig är det alltså badkaret som gäller. Raka vägen efter varje arbetsdag.
Fredrik.Heghammar.BerghsFredrik Heghammar, Leda innovationsprocesser
När det är som mest stressigt på jobbet så får jag svårt att släppa taget. Min hjärna går på fullvarv och är i konstant ”lösningsmode”. Jag har lärt mig med åren att ta 5 minuter att skriva ner saker för då kan jag få dem ur huvudet och gå vidare. Utöver det så tar jag gärna en promenad med en pod i öronen för att låta hjärnan pausa, få lite luft och bara vara. Gå på bio är också bra, där tvingas man att ”checka ut” och bara ta in och tanka intryck.
Karolina.mobergKarolina Moberg, Marknads­kommunikation
Jag tycker att det är otroligt viktigt med en balans mellan arbete och avkoppling. För mig så är fysisk aktivitet och att vara aktiv ett av de allra bästa sätten att både komma ner i varv och få ny energi. Allra bäst effekt tycker jag att jag får när jag tränar utomhus och får kombinationen av träning, frisk luft och natur – gärna med trevligt och peppande sällskap. Det är en kompott jag verkligen rekommenderar.
Martin.Löfqvist.BerghsMartin Löfqvist, Motion Graphics
Bästa återhämtningen för mig är, utan någon som helst tvekan: träning. Boxning, löpning, styrketräning eller yoga spelar ingen roll. Med svetten så försvinner stressen ur kroppen.
annika-rehn-berghsAnnika Rehn Frobell, Insiktsdriven strategi
När jag känner att det börjar tjocka på, så är det första jag gör att sortera och prioritera. Om det då fortfarande är tjockt så förhandlar jag med omgivningen för att hitta mer tid. Sen kavlar jag upp ärmarna ännu ett varv och bara köttar på, visualiserar leveransen och drömmer om helgen. Då latar jag mig och har absolut ingenting inbokat. Jag varslar också hemma så att maken är förberedd och kan stötta, och så är jag extra noga med träning och mat.
Ylva.Björnström.BerghsYlva Björnström, Copywriting Start och Copywriting
Stress är inte kul och direkt hämmande för kreativiteten. Jag försöker i möjligaste mån att ha bra framförhållning, men självklart uppstår det arbetstoppar ibland. Då gör jag något kul en stund så jag får en massa energi innan jag sätter mig med jobbet – lyssnar på musik, målar, tränar eller ringer en kul kompis.
Träning är skitviktigt och ju mer tid jag lägger på gymmet eller tennisen desto mindre stress känner jag när det hettar till. Först på senare år har jag insett hur mycket återhämtning betyder och jag har alltid en lång sommarsemester och försöker att lära mig att gör ingenting ibland. Fasen vad svårt det är!
mikael-rosen-berghsMikael Rosén, Att skriva för att övertyga och Att skriva för att övertyga intensiv
För mig är koncentration ett sätt att undvika för plågsam stress. Att inte göra allt samtidigt. Att det är bra att kunna ha många bollar i luften samtidigt är en modern myt. Det leder bara till ökad stress men är ingen garanti för att det blir mer gjort. Därför stänger jag av mobilen. Helt. Och alla andra uppkopplingar och skärmar. De är utmärkta arbetsredskap. Men de tar tid, kraft, fokus och splittrar koncentrationen. Jag tror det är viktigt att inte bli slav under några redskap utan att använda dem just som redskap på sina egna och inte andras villkor.
Embla.Sue.Panova.BerghsEmbla Sue Panova, Copywriting
Jag har själv haft problem med stress och efter det fungerar jag annorlunda. Mitt första tips är därför att dra i bromsen i tid – det kan vara arbetsamt att komma tillbaka.Mitt andra tips är sen att lyssna på sig själv. Vi är alla olika och har våra egna sätt att fungera. Jag måste ha kontroll och gör därför listor som jag bockar av. Det gör mig faktiskt mer flexibel när det gäller att kunna ta snabba puckar. Men det gäller också att säga nej ibland – ett evigt ja-sägande leder lätt till att man tas för given.
Återhämtning är ett måste om man nu inte kan ducka stress helt, vilket kan vara svårt och kanske inte heller är nödvändigt.Alla har sina energikällor, själv försöker jag öva på att vara i stunden utan att snegla på telefonen. Att kompensera är också bra. Efter en stressig vecka tar jag gärna en kravlös innehelg med bara familjen och efter en fullsmockad period behöver jag byta miljö så då kanske jag jobbar från stugan. Man får, som man säger, ta igen på gungorna det man förlorar på karusellen.
andris-zvejnieksAndris Zvejnieks, Communication Management
Jag har alltid försökt hålla lördagarna fria från insatser som är kopplade till mitt arbete, för det rensar tankarna och ger mig en regelbunden återhämtning. Då kopplar jag av och fyller på med energi, genom att göra något som jag gillar och mår bra av. Det kan vara att ta en lång promenad eller att besöka någon kul utställning. Eller att ge ordentligt med tid till att umgås med nära och kära. Nyckeln är att jag själv bestämmer. Jag styr bort tankarna om att det är så mycket annat som ”borde” göras. Sen schemalägger jag träning 2-3 gånger i veckan. Den tiden är lika viktig som andra bokade möten. Det finns förstås perioder då det helt enkelt inte går att klämma in gympan i kalendern. Då kan ändå 15 minuters meditation på morgonen göra stor skillnad. Det är mycket värt att kliva upp en kvart tidigare för att att starta dagen med att skapa ett bra tillstånd i kropp och tanke.
asa-myrdal-bratt-berghsÅsa Myrdal Bratt, Varumärkes- och affärsstrategi
Jag har haft olika mer eller mindre bra metoder genom åren. Sämst är att inte göra nåt alls. Det som funkar bäst för mig är egen tid helt för mig själv en stund om jag är riktigt stressad och trött. Exempelvis ta en promenad i naturen – eller meditera (sitta eller bara ligga på golvet och låta tankarna komma och gå utan att fastna i dem – kräver lite träning märklig nog). Annars gillar jag en mer aktiv återhämtning med fysisk yoga eller gym. Att rensa huvudet med boxning funkar också bra (en ganska ny upptäckt), liksom en bra film eller middag ute med nån riktigt god vän.Att praktisera self compassion är också bra – och t ex inse att du inte är perfekt och att det är helt ok. Det är ingen annan heller. Self compassion handlar mycket om att ta ansvar för att själv tänka ut i stunden vad kan du göra för att underlätta för dig själv när det är svårt. Sträck sen gärna ut det sen till att känna medkänsla med dina kompisar, som kanske har det lika stressigt eller tufft? Då mår du bättre, blir allmänt mer empatisk, samarbetar bättre och håller i längden. En bonus är att det är det bästa sättet att bli att bli lycklig visar modern hjärnforskning.
Johan.ÅgrenJohan Ågren, UX Product Development
När jag har mycket på jobbet så brukar jag försöka att koppla bort det helt på hemmaplan, för att ladda batterierna. Jag leker med barnen, kollar serier, badar/bastar, eller om schemat tillåter – spelar innebandy med lite kompisar. Få saker är så avkopplande som att att få jaga efter den där lilla bollen.
Ann.WestfeltAnn Westfelt, Strategisk projektledning och Projektledning
1. Tokdansar. Det ger energi!
2. Fokuserar på det allra viktigaste, och tar det största först (det som tar längst tid)
3. Kommunicerar om läget till berörda.
4. Ser till att ligga steget före. Startar nya saker så tidigt som möjligt så att tankarna får mogna, medan jag gör andra saker.
5. Påminner mig om hur roligt mitt jobb är – det ger också energi.

Vilken kurs passar dig?

Oavsett om du vill studera på distans, på kvälls- eller dagtid, gå en kort kurs eller läsa under en längre period så har vi ett brett kursutbud inom kommunikation.

5 tips för att hitta rätt kurs
Edit.Brunner
Edit Brunner, Digital PR

Har jag en stor pitch eller kundmöte går jag in i ett otroligt koncentrerat maskin-moode och då kan nästan ingenting få mig att släppa stressen förrän uppdraget är klart. Vilket ibland är skönt, för då utnyttjar jag stressen till att hålla mig 100% fokuserad. Den lite mer naggande vardagsstressen löser jag genom att hämta min son på förskolan tidigt, gå på yoga på lunchen eller titta på sjukt mycket Netflix på kvällen. Riktig stress behöver längre tid att balanseras tillbaka. Att byta jobb eller stad har funkat för mig och hjälpt mig att se nya möjligheter. Men det ÄR skitsvårt. Så sök hjälp om du inte hittar långsiktiga lösningar. Vänta inte!