Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Så skapade studenterna en kampanj för City Bikes som snart blir verklighet
Att skapa en kampanj som engagerar en bred målgrupp och som dessutom fortsätter att vara intressant under sju månaders tid är en utmaning att bita i, även för den mest välrenommerade byrån. Den utmaningen delade Clear Channel ut till Berghs studenter, som under två veckor arbetade intensivt med att ta fram över 20 förslag på lösningar. Här berättar gruppen som vann om sitt arbete, sin utmaning och den lösning som kammade hem juryns hjärtan.
I utmaningen Clear Challenge fick Berghs studenter under våren 2017 tävla i att skapa en reklamkampanj för City Bikes som ska synas i hela Stockholm under våren, sommaren och hösten. Tävlingen utgjorde ett unikt tillfälle för studenterna att få göra en riktig kampanj som i princip alla Stockholmare, likväl som tusentals turister och besökare, kommer att ha sett innan året är slut. Studenterna fick själva forma sina grupper och de fick totalt två veckor på sig att arbeta med utmaningen.
Den vinnande gruppen består av studenterna Filippa Lundqvist och Hedda Broman, som båda läser Public Relations; Mathilda Nordlander, som läser Strategisk Kommunikation och Lisa Liljenberg, student inom Communication Design.
Er utmaning var att skapa en reklamkampanj för City Bikes som ska synas i hela Stockholm under 2017. Berätta om er första tanke när ni fick briefen presenterad för er?
Filippa Lundqvist: Vi alla fick nog samma reaktion när vi fick höra uppdraget, det kändes utmanande men otroligt spännande. Framförallt förstod vi att briefen öppnade upp för olika angreppssätt och lösningar och att det därför skulle vara fördelaktigt att bilda en arbetsgrupp med kompetenser från de olika disciplinerna.
Ni fick själva forma grupperna - hur kom det sig att just ni landade i att ni ville arbeta tillsammans?
Mathilda Nordlander: Vi har tidigare jobbat tillsammans i olika konstellationer och projekt. Vi kände att vi är en grupp som både kompletterar varandra kunskapsmässigt men även en grupp som verkligen har kul tillsammans. Vi delade till viss del upp arbetet, men vi försökte jobba mycket tillsammans för att alltid vara överens om det koncept vi tog fram och hur vi utvecklade det.
Vad tycker uppdragsgivaren?
Läs intervjun där Clear Channels PR Manager berättar om studenternas lösning och om vad som imponerade henne med Berghs studenter generellt.
Läs mer!Hur lade ni upp arbetet? Ni hade två veckor på er, beskriv dem!
Lisa Liljenberg: Vi avsatte två kvällar för att arbeta tillsammans i grupp då det var viktigt för oss alla att det var samarbete från start till mål! Första kvällen lagade vi mat och spånade så många galna idéer vi bara kunde! Målet var att välja koncept samma kväll och låta det sjunka in under några dagar. Därefter sågs vi en lunch i skolan och spikade några frågetecken. Nästa kväll skapade vi det bildmaterial som behövdes för att tydligt pitcha idén samt en presentation och manus. Arbetet delades upp men vi bollade allt med varandra för att få fram ett resultat som alla i gruppen var nöjda med och stolta över att få visa upp under torsdagens presentation!
Kan ni beskriva processen fram till att ni kom fram till den idé som ni sedan körde på. Hade ni fler under arbetets gång?
Lisa Liljenberg: Vi använde oss framförallt av en process som kallas ”Crazy Eight”, där man låter hjärnan vandra fritt och snabbt skriver ner 8 idéer på bara 5 minuter. Detta gjorde vi i 3 omgångar så efter en kvart satt vi där och jämförde nästan 100 olika idéer!
Vi röstade fram några favoriter och jämförde sedan dessa utifrån de frågor vi ansåg var viktigast att svara på:
1. Går det att göra intressant i 7 månader?
2. Tilltalar vi så många som möjligt? (Väcker känslor + säljer kort)
3. Är det genomförbart?
Bidraget ni till slut landade i gick hela vägen till vinst. Berätta om 214 stories!
Filippa Lundqvist: Vi förstod tidigt att vi framför allt stod inför två stora utmaningar; att skapa en kampanj som skulle engagera en bred målgrupp och som skulle fortsätta vara intressant under hela kampanjperioden, 7 månader är en lång tid. Vår tro var att många människor redan är medvetna om de funktionella fördelarna med att cykla så vi valde istället att lyfta det emotionella värdet av att se sin stad via cykel. Vi landade i ett dynamiskt koncept som är i ständig rörelse där vi lyfter 214 Stockholmares egna berättelser om deras relation till sin stad via cykeln. Kampanjperioden på 7 månader är 214 dagar.. För oss var det viktigt att kunna förmedla en känsla av ”vårt Stockholm” och lyfta de smultronställen som finns i vår stad, vi anser även att City Bikes minskar tröskeln för många människor att få njuta av cykeln och att det därför låg i linje med det City Bikes står för.
Berätta om dagen för presentationerna. Hur kände ni?
Hedda Broman: Vi var såklart nervösa inför presentationen men främst taggade eftersom vi verkligen trodde på vår idé. Det var svårt att veta vem som skulle vinna eftersom alla lösningar svarade briefen på olika sätt. I slutändan berodde det helt på vad City Bikes var ute efter. Men vi hade verkligen en bra magkänsla hela vägen!
Dagen efter presentationerna presenterades vinnarna och det blev ni. Grattis!
Mathilda Nordlander: Tack, det känns ju sjukt kul! Eftersom alla bidrag var så starka så hade vi ingen aning om hur det skulle gå, men att vinna känns otroligt häftigt. Det känns dessutom extra kul att vinna när man är en del av en grupp man tycker så mycket om, med en brief och företag som man känner starkt för.
Varför tror ni att det var just ert bidrag som kammade hem vinsten och som nu kommer att synas i hela Clear Channels digitala nätverk i Stockholm, cirka 250 ytor som varje vecka har över 12 miljoner kontakter under nästan 7 månader?
Hedda Broman: Med 214 Stories visar vi att City Bikes är mer än bara en fysisk produkt. Kampanjen handlar om kärleken till cyklandet och vad man genom det kan få uppleva.
Jag tror att City Bikes valde oss framförallt för att vi jobbade vidare med deras slogan ”Vi Älskar Stockholm”. Vi byggde hela vårt koncept kring människors kärlek till sin stad. Genom att presentera Stockholmares egna berättelser om deras relation till cykeln och sin stad får City Bikes ett emotionellt värde.
Om vi ska prata insikter - vad har ni själva lärt er av det här?
Hedda Broman: Det allra första vi gjorde var att skriva ner frågan; Hur skapar vi en kampanj som är intressant i 7 månader? Att ha en tydlig frågeställning kring den största utmaningen av en brief är väldigt hjälpsamt innan idéprocessen börjar.
Det är oerhört viktigt att bolla alla typer av tankar och idéer. En ”dålig” idé kan vara början på en bra idé. Crazy Eight är en väldigt bra metod för att få igång det kreativa och våga tänka annorlunda. En annan insikt vi fick med oss är hur viktigt det är att skapa igenkänning och verkligen få målgruppen att lyssna. Om du vill att din målgrupp ska lyssna, välj en avsändare din målgrupp vill lyssna på. Vilket är precis det vi gjorde med vår lösning.
Relaterade artiklar
Kursen Place Branding gav Mardin nya insikter och verktyg
Mardin Hêja Baban berättar om kursen Place Branding som han gick på Berghs under hösten 2023.
Pascal använder kursen Place Branding dagligen
Pascal Tshibanda är kommunikationsdirektör i Botkyrka kommun. Här berättar han om sitt jobb och om kursen Place Branding.
Från receptionist till kommunikationsspecialist
Här berättar Annie Hall om sitt jobb och varför en kurs på Berghs i strategisk kommunikation var exakt vad hon behövde.