Vad gör en grafisk designer?

Typografi, gränssnitt, kalligrafi och designteori, ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp - när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten. Men vad kan du jobba som när du är utbildad till grafisk designer? Möjligheterna är många!

Skrivet av David Lindh
Augusti 29, 2020

Vad gör en grafisk designer?

Grafisk design är ett område inom visuell kommunikation som är under ständig utveckling. Men även om mycket är nytt och mycket förändras från en dag till en annan är grunderna och principerna inom grafisk design alltid desamma. Med en verktygslåda av typografi, färger, former, bilder, illustrationer, mönster och andra grafiska element kommunicera med en mottagare. Du kan jobba med allt ifrån logotyper och visitkort till posters och förpackningsdesign.

För en grafisk designer är olika designprogram, text- och bildbehandlingsprogram som till exempel InDesign, Photoshop och Illustrator viktiga redskap. Men även själva konceptdelen i arbetet är viktig: att kunna beskriva idéer och koncept och i sin tur förklara för kunden hur det svarar upp mot dennes förväntningar och behov.

Vad kan man arbeta med som grafisk designer?

Här är möjligheterna många och det beror helt på vad du vill specialisera dig inom i ditt dagliga jobb. Det kan vara allt ifrån yrken som Art director, AD-assistent och originalare till motion designer, webbdesigner, digital designer eller digital producent.

Plugga Communication Design på Berghs!

Har du funderat på en framtid inom grafisk design så är det här heltidsprogrammet något för dig. Communication Design är utbildningen för dig som vill utveckla dina visuella talanger. Under två år arbetar du praktiskt med bland annat grafisk design, motion design, förpackningsdesign och digital design – för att förbereda dig för en framtid inom visuellt kreativa yrkesroller.

Mer om utbildningen

Vem passar som grafisk designer?

Om du har ett intresse för det visuella och kommunikation, samt färg och form så är grafisk design något för dig. Det kan vara en fördel att vara tekniskt lagd och intresserad av det digitala – men det är inget måste.

Vilka olika utbildningar finns inom grafisk design på Berghs?

På Berghs erbjuder vi både heltidsprogram för dig som är i början av din karriär, då kan något av dessa program passa dig: Art Director/Copywriter, Communication Design, Digital Design & Strategy.

Vi erbjuder även kurser inom grafisk design, både för dig som är helt ny inom området och vill testa på om detta är något för dig (Grafisk design Start på kvällstid & Grafisk design på distans), samt kurser för dig som redan har förkunskaper och vill fördjupa dig inom området (Grafisk design på kvällstid & Grafisk design på distans).