Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Frida jobbar med film i sociala medier

Frida.Hallström

Pandemin fick Frida Hallström att byta karriärbana. Här delar hon med sig av insikter och lärdomar, berättar om sitt företag och intensivkursen Social Video som hon gick på Berghs.

Skrivet av Anette Hamel
Juni 11, 2021

Hej Frida! Vem är du och vad jobbar du med?

– Frida Hallström heter jag, bor i Göteborg och driver min egna verksamhet ShortfilmsByFrida. Precis som mitt företagsnamn avslöjar så är mitt huvudfokus just kortfilmer. Jag hjälper företag att öka sin digitala närvaro på sociala medier. Det kan handla om att producera content såsom kortfilmer, bild- och textbearbetning. Jag stöttar även företag att sätta samman en sociala mediestrategi, innehållskalender och kan även hantera företagets sociala mediekanaler.

Du gick kursen Social Video hos oss i december 2020. Vad var det som fick dig att välja denna?

– Jag letade efter en praktiskt intensivkurs som inriktade sig på just filmproduktion och hur man kan använda filmer i sociala medier. Kursen var verkligen spot on!

Vad har du för bakgrund?

– Jag är utbildad inom IT /Media och har jobbat inom HR och rekrytering i 13 år. Min bakgrund har gett mig god förståelse för olika typer av branscher. Jag får ofta höra att jag är lätt att samarbeta med och får folk att känna sig trygga och avslappnade, vilket är en styrka när jag är ute på uppdrag som videofotograf. Rörlig media är ett stort intresse för mig! Konsten att få fram ett budskap på en 20-60 sekunders film är en utmaning som jag gärna tar mig an! Har sett och lärt mig en hel del om olika trender, innehåll och marknads­föring efter många års varumärkesbyggande på sociala mediekanaler – både i arbetslivet och privat.

Hur var läraren?

Anders Larsson var suverän! Kompetent, pedagogisk och inspirerande. Trots att det var otroligt mycket innehåll i kursen så förmedlade Anders kursen på ett sätt som var lätt att ta till sig. Hans genuina engagemang lyste igenom skärmen och att han följer och stöttar min resa även nu efter kursen, säger en hel del om honom.

Vad fick du med dig från kursen?

– Jag fick med mig en hel ryggsäck med ny kunskap. Lärde mig nya funktioner i Adobe Rush samt Adobe Premiere. Fick riktigt många bra tips på appar, bla. FilmicPro som jag använder flitigt i mina filmuppdrag. Fick fin kontakt med andra deltagare på kursen och följer dem på LinkedIn där vi fortsätter att stötta och inspirera varandra. Lärde mig också en del om ljussättning, ljudupptagning och bakgrundsmiljöer. Köpte hem en LED lampa med stativ som Anders tipsade om. Den är suverän att använda när ljuset inte är optimalt. Köpte även Saramonicmikrofonerna som jag är jättenöjd med.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både heltids­utbildningar och långa och korta kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har ditt arbetsliv påverkats av Coronapandemin?

– Ja, i juni 2020 blev jag uppsagd efter 13 år från min heltidsanställning som konsultchef och valde då att helhjärtat satsa på att bygga en egen verksamhet. I stort sett alla möten och nätverksträffar har skett digitalt, men jag har ändå kunnat åka ut och göra en del filminspelningar med restriktioner.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får utlopp för min kreativitet i både filmning och redigering och att jag får träffa så många härliga människor i varierande uppdrag.

Vad har varit svårast med att starta eget?

– Den största utmaningen med att starta eget är att det ibland kan kännas väldigt ensamt. Så mitt tips är att omge sig med likasinnade, som lyfter, stöttar och förstår de utmaningar man ställs inför. Jag är med i olika nätverk för entrepenörer och sitter även en dag i veckan bland inspirerande kvinnor på kontorshotellet Work&Space.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

  1. En vanlig filminspelningsdag kan starta med att jag skissar upp en storyboard med olika scener jag vill få med under filminspelningen. Jag skriver även ner viktiga moment/ord/attribut som jag ska komma ihåg att fånga på film.
  2. Dagen innan laddar jag all min utrustning. Min gimbal (DJI OM4), Mikrofonerna, powerbank, eventuellt min drönare om jag vill filma från ovan (DJI Mini2) och självklart min mobil som jag alltid filmar och fotar med (Iphone12 Pro).
  3. Väl ute på inspelningsplats går jag igenom scener med de som ska vara framför kameran. Riggar mikrofoner, sätter ev upp LED lampa, stativ beroende på scen och kör en testinspelning. Gör alltid en kontroll på bild, ljud och ljus.
  4. Därefter kör vi, tagning – oftast utan manus. Jag brukar istället ställa frågor för att få naturliga svar.
  5. När jag samlat in allt material beger jag mig hemåt och börjar direkt ladda in filmklippen till min dator så de är redo för filmredigeringen (Adobe Premiere Pro) som oftast sker i huvudet först. Jag har en bild hur jag vill bygga filmen och sen sätter jag igång med den kreativa redigeringen, men detta brukar jag vänta med till någon/några dagar efter filminspelningen.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Använder nästan uteslutande LinkedIn som en kunskaps- och inspirationskälla. Där nätverkar jag och bygger mitt varumärke. Jag visar vilka typer av uppdrag jag är ute på och välkomnar varmt er att följa mig. Jag kan tipsa om tre olika LinkedIn-profiler som jag lärt mig en hel del av: Linda Björck, Helene Åberg och Fredrik Westerstad.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Anmäl dig direkt! Den är suverän! Innehåller både teori, massa praktik och bjuder generöst på tips på både utrustning och verktyg.

Här hittar du Berghs kurser inom film och foto