Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Få koll på video i sociala medier!

Video är idag en självklarhet för att marknadsföra sig på sociala medier. Anders J Larsson, kursansvarig för Berghs intensivkurs Social Video, delar med sig av sina kunskaper i en tid då intresset för film i sociala medier är rekordstort.

Hej Anders, vem är du? Och vad arbetar du med förutom som kursansvarig för intensivkursen Social Video på Berghs?

Tillsammans med min fru Mia driver jag ett produktionsbolag som gör film för sociala medier. Att variera mellan att producera film och undervisa i film ger inspiration och idéer i alla riktningar. Den röda tråden är mötet med människor och att få möjlighet att inspireras och utvecklas tillsammans..

Hur och när väcktes ditt intresse för bild?

Jag har länge haft ett stort intresse för både foto och film, men det var först för 8 år sedan som jag tog klivet och sa upp mig från min tidigare anställning och satsade fullt ut på de områden jag brinner mest för. Min fru Mia tyckte det kändes orättvist om bara jag skulle få gå min egen väg så hon sa upp sig samma dag. Där stod vi båda utan fast jobb efter dryga 20 år som anställda. Lite pirrigt, men motivationen att lyckas stärktes av att vi gjorde det tillsammans. Intresset för bild väcktes för första gången när jag satt i publikhavet och tittade på modern dans. Jag kände att jag ville vara med på något sätt, men bäst-före-datum för att bli dansare var passerat. Istället blev det kameran som öppnade upp möjligheten att få jobba med dans. Jag började
besöka danskompanier och dansutbildningar. Till slut gav det napp och nu känner jag mig lika hemma backstage som i publikhavet.

Vill du också läsa en kurs på Berghs?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

Var det i samma veva du började arbeta med rörlig bild eller har det kommit senare? Varför i så fall?

Rörlig bild kom ganska snabbt efter att jag och Mia startat vårt företag. En av våra kunder undrade om det gick att filma några intervjuer i samband med att vi skulle dit och fota. Vi tackade självklart ja till detta och hade någon vecka på oss att lära oss grunderna. Det blev många timmar framför Youtube. Uppdraget gick bra och vi tyckte det var otroligt kul. Samtidigt upptäckte vi att det fanns en annan ekonomi i filmjobb vilket också gjorde att vi började satsa på att ta större och mer avancerade uppdrag parallellt att jag började utbilda mig inom film.

Berätta mer om din kurs Social Video! Varför behövs en sådan här kurs just nu tror du?

Intresset för film i sociala medier växer rekordsnabbt. Allt fler efterfrågar kompetensen och den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att producera film på ett mycket enklare och billigare sätt än tidigare. Film är dessutom ett väldigt starkt media för att påverka och nätgiganterna förutspår att inom 2-3 år kommer 80% av allt innehåll på nätet vara rörligt. Det är nu utvecklingen tar fart intresset för kursen visar att många vill hänga på.

Vilka lämpar sig kursen för?

Kursen lämpar sig för alla som arbetar med att kommunicera i digitala kanaler och är nyfikna på rörligt media. Kursen lägger mycket fokus på storytelling för sociala medier vilket skiljer sig från hur du kommunicerar i andra kanaler. Förbi är den tid då vi enbart mätte räckvidd. Idag handlar det om att skapa filmer som leder till konvertering, dvs till en aktiv handling. De som går kursen har olika bakgrund och yrkesroller, men många är kommunikatörer, redaktörer, journalister, AD eller Copy på reklambyråer, jobbar med PR, fotografer som vill börja filma och andra som befinner sig mitt uppe i digitaliseringen av sin kommunikation. Oavsett om du skall producera film på egen hand eller sitter som beställare av film ger kursen en inblick i vad som är möjligt och hur man arbetar med dagens teknik och de nya kanalerna.

När man läst denna intensivkurs, vad tar man med sig efter kursavslut?

Kursen ger dig praktiska kunskaper samt inspiration att börja producera eget filmmaterial för sociala medier. Du får inblick i hela arbetsflödet från behovsanalys, målgruppssegmentering, kanalval, kanalanpassning, hur du spelar in film på bästa sätt (bild, ljud, ljus och postproduktion) samt hur din film får spridning och leder till konvertering hos din målgrupp.

Med tekniska verktyg, ett föränderligt medielandskap och möjligheter i ständig utveckling, hur påverkar det den som jobbar med rörlig bild?

Det fortsätter att hända otroligt mycket på teknikområdet och vi har nog bara sett början på den revolution som sker inom filmområdet. Allt har blivit enklare, snabbare och billigare. Idag kan vi filma, klippa, distribuera och konsumera film utan att vi någonsin behöver lämna vår smartphone.

Kan du dela med dig av tre grundläggande tips för det företag som vill komma igång med produktion av rörligt material i sina sociala kanaler?

Absolut! Tre och ett halvt blir det till och med.

1) Innan du börjar producera film så var klar med vad filmen ska åstadkomma. Vad vill du betraktaren ska göra efter att de sett din film? När du kan besvara denna fråga är det dags att börja planera produktionen och lanseringsstrategin.

2) Ett superenkelt arbetsflöde för att skissa på filmidéer är mobilens inbyggda kamera, iMovie i mobilen för att klippa (Adobe Premiera Clip för dig i android) och sedan publicering i valda kanaler. Med detta verktyg kan du enkelt testa en idé.

3) Nu är tiden inne att förstå din kund på djupet. Med film och alla nya digitala kanalval är det viktigare än någonsin att förstå din kunds behov. Var öppen och ärlig. Berätta att du tänker börja producera video för sociala medier och fråga din kund vad hen är intresserad av. Börja i liten skala, utvärdera, utveckla, testa på nytt.

Plus: Det som just nu funkar bäst i social video är att dela din kunskap, inspirera eller underhålla. Gärna i kombination.

Vilka är dina förväntningar inför kursen? Hur förbereder du dig?

Jag hoppas på nyfikna och engagerade deltagare, samt bra samtal och kunskapsutbyte om film i sociala medier. Kursen är praktiskt inriktad och vi kommer att varva teori med en massa prova-på övningar. På denna typ av kurs blir alla medskapare till resultatet. Vi har olika erfarenheter och kunskaper, men med det gemensamma intresset av att bli bättre på att kommunicera i sociala medier. När dessa erfarenheter och intressen sammanstrålar under 3 intensiva dagar blir inlärningseffekten hög. Själv förbereder jag mig genom att jobba med film, vidareutbilda mig inom film och sociala medier samt inspireras av allt häftigt som produceras därute.

 

Social video är en intensivkurs, vilket innebär att du läser tre heldagar i rad. Formatet passar dig som har svårt att komma ifrån under en längre period och dig som inte bor i Stockholm (missa inte våra hotellerbjudanden för kursdeltagare). Kursen erbjuds 2-3 gånger per år på Berghs. Läs mer om kursen!