Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Releaseafton på Berghs: Bo Bergströms bok "Bild & Budskap"

bb

Till vardags arbetar han som föreläsare, utbildare och fackboksförfattare. Dessutom ansvarar han för delkursen bildkommunikation inom Bilder Nordic School of Photography. I veckan hade han anledning att fira. Boken Bild & Budskap släpptes och en releaseafton anordnades i Berghs cafeteria.

September 11, 2011

Bo Bergström har skrivit tre fackböcker: “Effektiv visuell kommunikation”, “Samspel text bild” och “Bild & budskap”. Den sistnämnda är just släppt i en rejält reviderad och uppdaterad nyutgåva som firades i torsdags kväll på Berghs i Stockholm. Kvällen bjöd dessutom på ett samtal mellan Bo Bergström, fotograf Knut Koivisto och Christer Fernström från Stockholms universitet kring frågeställningen ”överlever det kommunikativa fotografiet i det täta twitterlandskapet, överbefolkat av mobilknäppande amatörer”. Vi passade på att ställa Bo Bergström några frågor i samband med festligheterna.

241

Hej Bo Bergström och grattis till den nya utgåvan av Bild & Budskap! Den verkar vara en riktig framgångssaga, din bok? Varför har den blivit det, tror du?

Tack. Ja, den säljer riktigt bra och skälet är (om jag får säga det själv) att det är en ytterst aktuell och läsvärd bok. Vi upplever ju en enorm fotoboom just nu både bland allmänheten och i den professionella branschen. Detta resulterar i ett ökat krav på utbildning i fotografi och då krävs givetvis böcker i ämnet. Här på Berghs och Bilder Nordic är min bok obligatorisk kursbok i ämnet bildkommunikation.

245

I torsdags samtalade du  och dina gäster kring fotografiet och huruvida det ”lever”, berätta om temat och varför det behövs en diskussion i frågan?

Nyhetsförmedlingen fylls av amatörbilder (det blir billigare så), reklamavdelningarna fotograferar själva (billigare) och detsamma gäller på informationsavdelningarna (billigare, igen). Hur ska den professionella fotografen överleva? Svaret är kunskap. Att bli så kompetent i både teknik och kommunikation att uppdragsgivarna inser att det är denna kvalitet de måste köpa. Om detta diskuterade vi.

242

Du undervisar en av delkurserna inom Berghs Bilder Nordic School of Photography, berätta lite om den?

Delkursen bildkommunikation handlar just om den tillbakaskjutna position som fotograferna delvis tvingats till. För att återskapa status och tilltro måste fotograferna med stor portion av kunskap (se svar ovan) försöka att komma in tidigare i arbetsprocessen och delta både i det strategiska och i det kreativa skedet och där bidra med fotografisk skicklighet. Att inspirera, att kläcka idéer, att bedöma möjliga uttryck, att avstyra katastrofer, att… Detta försöker jag att inympa i studenterna.

246

När det kommer till bildkommunikation, kan du nämna någon eller något som du inspirerats mycket av?

Konst (Wharhol), film (Tarantino), dramatik (Miller), foto ( Petersen), litteratur (Enqvist), resor (Paris), en fuktig tidig morgon med glimrande spindelnät i markerna (Gällnö).

Jo, förresten, har du någon kommentar till diskussionen i torsdags?

En av frågorna gällde fotografernas krav på ett gemensamt bildspråk för att kunna tala om bilder. Det finns i min bok avsnitt om kategoriseringar och analys att tillgå, de räcker långt. Sedan handlar det, tycker jag, bara om att sätta igång att prata. De allra flesta diskuterar filmer och tv-program med hjälp av ett eget personligt språk. Samma egna språk kan med fördel användas för fotografier. Svårare än så är det faktiskt inte.

Tack för att du tog dig tid, Bo! Och lycka till med boken!

Bilderna har fotograf Christer Carlson tagit. 

244