Denna artikel är inaktuell eller gammal. Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

15 karriärtips från Berghs kursansvariga

Vi har fler än 70 kursansvariga på Berghs. Erfarna, kompetenta och framgångsrika är bara tre av alla de ord som gemensamt kan beskriva dem. Att de mer än gärna delar med sig av sin kunskap är ett faktum. Här hittar du karriärtips från några av dem.

Skrivet av Berghs School of Communication
December 12, 2017

Våga ta för dig!

”Våga ta för dig! Det värsta som kan hända är att du får ett nej.”
Amalia.ThoorsAmalia Thoors, Digital spridnings- och kanalstrategi

Välj rätt chef

“En av de bästa tipsen som jag själv har fått och också följt, är att välja en chef som verkligen förstår vikten av att satsa på kommunikations­arbetet. Det är också mitt bästa råd till andra som funderar på framtiden!”
anna-johansson-berghsAnna Johansson, PR Management

Identifiera problemet

“Jag försöker alltid gå till botten med vad det verkliga problemet är när vi behöver hitta en lösning. För att göra det kan det hjälpa att ställa sig frågan varför fler gånger i rad för att nå ner till orsaken på problemet och där hitta svaret. Glöm inte att förankra saker du vill driva igenom. Organisationen kan vara svår att ta sig igenom och lär dig vilka vägar som leder dig fram utan att trampa på för många tår som stänger vägarna framåt för dig.”

Anna.lantzAnna Lantz, Digital innehållsstrategi

Nätverka!

“Nätverka, nätverka, nätverka och läs på….och gör det i sociala medier. Följ företag du vill arbeta på och interagera med dem online. Följ personer du vill arbeta med eller som är influencers/experter inom ditt område. Ha en stor portion ödmjukhet inför att de är seniorer, har arbetat länge och besitter erfarenheter en skola eller utbildning aldrig kan lära ut. Om du är kallad på möte eller ber om ett möte…investera tiden väl. De du vill möta gör plats i sitt schema för dig. Då ska man komma i tid, vara påläst och ha en tydlig agenda. Det kan låta som självklarheter…men tyvärr är motsatsen vanligare. Du får ofta bara en chans att göra intryck. Se till att vårda den möjligheten väl.”

Sarah.Larsson-BernhardtSarah Larsson Bernhardt, Bygga varumärke i sociala medier

Var inte för petig!

“Var inte för petig i början med vilka jobb du ska ta, utan kör på och gör mycket så du kommer igång och får upp takten. Sen när du har mer erfarenhet och fler kontakter kommer också möjligheten att välja ut russinen ur kakan.”

Johan Björnsrud, Berghs Upgrade – Digital Design

Lyft andra

“Ett karriärtips är att alltid sträva efter att behandla de du möter på din karriärsresa på samma sätt som du själv vill bli behandlad och lyfta andra. Jag påminner mig varje dag om att man måste utmana sig själv och våga kliva ur sin comfort zone för att utvecklas, det ska kännas lite pirrigt.”

Karolina.mobergKarolina Moberg, Marknads­kommunikation

Avsluta med flaggan i topp

“Avsluta alltid ett jobb på bästa möjliga sätt. Av två anledningar egentligen, dels för att bli ihågkommen på ett positivt sätt och dels för att de personerna du lämnar bakom kan vara de som intervjuar dig för ett nytt jobb några år framåt. Världen är inte så stor som vi tror.”

Johan.ÅgrenJohan Ågren, UX Product Development

Våga misslyckas!

“Våga misslyckas men gör det snabbt och bli bättre därefter.”

Fredrik.ArdmarFredrik Ardmar, Digital analys och mätning

Var trevlig och ödmjuk

“Var trevlig mot alla, sluta aldrig lära dig nya saker och se till att andra förstår hur duktig du är.”

Joakim.ArhammarJoakim Arhammar, Content Marketing

Omge dig av bra människor

“Se till att alltid omge dig med människor som lyfter dig. Vare sig du har en bra idé eller inte ska de du jobbar med kunna se potentialen och komplettera dig. Nej-sägare är döden för kreativiteten och känner du att du börjar tappa den, byt jobb direkt. Det är faktiskt det enda vi har att jobba med så den ska vi vara rädda om.”

Embla.Sue.Panova.BerghsEmbla Sue Panova, Copywriting

Bli konsult!

“Byt jobb ofta när du är ung. Bredda dig. Gör roliga saker som du också lär dig av. Välj din chef. Ju äldre du blir ju mer bör man inrikta sig på sådant som är viktigt och centralt för organisationen man jobbar för. Känner du att du börjar bli åldersdiskriminerad, överväg att bli konsult. Där är det resultat som räknas, inte statistiken på HR-avdelningen. Som konsult måste tre saker sammanfalla. Jobba med sådant du brinner för, som du är bra på och som någon är villig att betala för.”

ulf-lesley-berghsUlf Lesley, Effektiv marknads­kommunikation

Förädla dina bra sidor

“Fokusera på att förädla det som just du har att bidra med, våga särskilja dig utifrån dina unika styrkor.”

annika-skold-berghsAnnika Sköld, Illustration

Det är OK att ändra sig

Man får ofta frågan ”var ser du dig själv om fem år?” och när man planerar sin karriär så gör man ofta en långsiktig plan eller sätter ett mål för framtiden. Det jag har lärt mig är att vägen dit oftast inte är så rak som man tror och att det är värt att fokusera på vad man faktiskt vill göra/lära sig/utvecklas inom den närmaste tiden. Så mitt tips är att hitta något konkret att fokusera på som sedan blir den grundpelare för dig att uppnå ditt mål.
Men också att det är helt okej att ändra sig och sitt mål! Tappa inte varför du gör det du gör och var inte rädd för att sticka ut eller gå mot strömmen. Be you!

 

Samuel.FareboSamuel Farebo, Interaktions­design

Byt jobb ofta

Edit.Brunner

”Mina karriärtips är att byta jobb ofta och därmed växa sitt nätverk och kunna omförhandla sin lön. Och ibland bara testa något helt nytt för att utmana hjärnan att bryta sina invanda spår. En chef jag hade sa alltid: ”ingen gillar en gnällspik” och även om det kanske låter lite fånigt så har jag verkligen försökt tänka på det. bland fastnar man ju i att klaga och gnälla om kunder och vinterkräksjuka men det bidrar sällan till någonting alls, förutom mer gnäll. Jag minns alla glada kollegor som det varit KUL att jobba med. Och när jag rekryterar är det dom första jag ringer!”

Edit Brunner, Digital PR

Här hittar du fler artiklar om karriär och Berghs artikelserie Efter kursen där vi intervjuar tidigare kursdeltagare.