Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Diplomutdelning för Internationellt certifierad fundraiser

klassfoto

I torsdags firade 18 deltagare att de tagit sig igenom den lika givande som intensiva utbildningen i fundraising inom Berghs Solutions, certifierad av The European Fundraising Association. Parallellt med sina ordinarie arbeten har 80 lärarledda lektioner, ett handlett projektarbete och tid för egna studier och tentamen klarats av.

September 1, 2011

För andra gången har Berghs Solutions tillsammans med FRII (Frivilligorganisationernas Insamlingsråd), anordnat en skräddarsydd certifieringsutbildning för insamlare. Bland de 18 deltagarna hittas Hjärt- och lungfonden, SAK och Friluftsfrämjandet. Mål för utbildningen är att stärka insamling som profession och göra insamlarens roll tydligare, liksom att öka kunskaper om insamling bland deltagare och ge europeisk kvalitetsstämpel på sina kunskaper.

228

Utbildningen började i oktober 2010 och avslutades igår. Under utbildningens gång har deltagarna parallellt arbetat med sina respektive arbeten, handledda av lärare från Berghs och andra ideella organisationer. Berghs Solutions skräddarsyr utbildningar för företag och organisationer. Tillsammans med kunderna utvecklas unika utbildningar där lärare från Berghs många kurser och tidigare lösningar involveras för att bygga något unikt och anpassat till varje kunds behov.

229

Förutom diplom (och kramar!) fick deltagarna vid kursavslutet en inspirationsföreläsning av Elisabeth Ericson.

225

Eva Pérnez Järnil, vem är du och hur hamnade du på den här utbildningen?

Jag jobbar på Svenska kyrkans internationella arbete. Jag har jobbat i tolv år med flera olika delar av insamling. Under den här tiden har jag gått en del kortare kurser och deltagit i insamlingskonferenser både i Holland och i Sverige. Efter ganska lång tid i branschen kände jag att det var dags att få ihop alla de små bitarna av insamlingskunskap jag samlat på mig under åren och knyta ihop säcken. Certifieringsutbildning blev den möjligheten för mig.

Nu, när utbildningen är över och du hämtar ut ditt diplom, vad tycker du om utbildningen? 

Jag är jättenöjd med utbildningen på det stora hela. Självklart finns det alltid kursmoment som kan bli litet bättre, men det får man räkna med.

Hur det fungerat för dig att arbeta och plugga samtidigt?

Min chef har gett mig bra stöd i det här och jag har haft möjlighet att göra det här under min arbetstid. Men det har funnits perioder av ganska hårt arbete, då arbetstoppar under kursen sammanfallit med intensiva perioder på arbetet. Man måste vara beredd att lägga litet extra tid och ägna någon helg eller så åt studier.

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?

Att givaren är det viktigaste för en insamlande organisation. För att kunna omsätta den tesen i praktik har jag fått med mig flera bra verktyg.

Saknar du något i den?

”Saknar” är kanske inte rätt ord eftersom vi pratat om detta under kursen, men digital insamling vore bra att få mer kunskap om. Gärna praktiska råd om vad vi kan göra i Sverige på området, vad svenska organisationer gör.

Vad kommer du att göra med diplomet?

Jag har inte tänkt på det förrän du ställer frågan nu… Jag måste ju visa den för kollegorna och min chef förstås, sedan får den nog ta plats bland mina övriga kursdiplom.

226

Anders Ståhl, vem är du och hur hamnade du på den här utbildningen?

Jag är 31 år och jobbar som insamlingsansvarig för privatpersoner på Stockholms Stadsmission sedan 2008. Jag har hunnit få en del praktisk erfarenhet yrket som insamlare/fundraiser, och kände att jag ville få mer teoretiska kunskaper och ta ytterligare steg i min yrkesroll.

Nu, när utbildningen är över och du hämtar ut ditt diplom, vad tycker du om utbildningen?

Jag är mycket nöjd! Nivån på föreläsningarna har varit bra föreläsarna är mycket inspirerande. Projektarbetet som jag gjorde på min egen organisation kändes både nyttigt och användbart.

Hur har det fungerat tidmässigt att arbeta och plugga samtidigt?

Helt ok, jag hade räknat med att det skulle bli en hel del pluggande utanför arbetstid och det blev det också. Kurslitteraturen har jag till största delen läst på tåget till och från jobbet.

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?

En bred teoretisk bas för att jobba som insamlare, samt ett stort kontaktnät av trevliga kollegor på andra organisationer.

Saknar du något i den?

Det skulle kunna vara fler föreläsare som har egen erfarenhet av insamlingsarbete. Samtidigt är det en styrka att vissa föreläsare har ett bredare perspektiv.

Vad kommer du att göra med diplomet?

Det får nog en central plats här på vårt kontor i Gamla Stan!

227

Elin Asplund, vem är du och hur hamnade du på den här utbildningen?

Jag har arbetat med olika typer av insamlingsrelaterad verksamhet i närmare tio år, hos Svenska Afghanistankommittén. Jag har bland annat varit lokal samordnare för Riksinsamlingen för Världens Barn, planerat aktiviteter med telemarketing och face-to-face samt handlagt registrering och administration av vårt register. Jag trivs jättebra men kände att jag saknade ett övergripande synsätt. En kollega tipsade mig om utbildningen som var helt rätt! 

Nu, när utbildningen är över och du hämtar ut ditt diplom, vad tycker du om utbildningen?

Jag är jättenöjd med utbildningen, som överträffade mina förväntningar. Det har varit otroligt stimulerande att få träffa nya människor, ta del av proffsiga gästföreläsares kunskaper och inte minst att lära känna lärare på Berghs. Vi som kursdeltagare kan nog alla hålla med om att vi blivit mycket väl omhändertagna!

Hur har det fungerat tidmässigt att att arbeta och plugga samtidigt?

Den del av utbildningen som ägt rum i form av föreläsningar och utbildningsdagar på Berghs har jag kunnat tillägna mig på arbetstid, men litteratur och studieuppgifter har jag arbetat med på helger. Som person är jag van vid att studera och har inga problem med att planera min tid. Jag har lagt ungefär 5 timmar per vecka till läsning av litteratur. När vi genomförde ett projektarbete var det mer intensivt, men otroligt lärorikt!

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?

Vikten av sätta upp väldefinierade och långsiktiga mål, att vårda relationen till givare, att ha genomtänkta perspektiv på hela planeringscykeln.

Saknar du något i den?

Egentligen inte, kring vissa moment väcktes däremot lust att lära mer!

Vad kommer du att göra med diplomet?

Det kommer naturligtvis pryda väggen vid min arbetsplats!

Är du intresserad av att höra mer om utbildningen Certifierad Fundrasier eller skräddarsydda utbildningar inom Berghs Solutions? Kotakta projektledare Desiree Blomberg på email eller telefon 08-587 550 26 så berättar hon mer!