Berghs experter om sina nyårslöften inför 2023

Här berättar några av Berghs kursansvariga vad de planerar att förändra eller förstärka inför det kommande året. Kanske hittar du något tips som passar även dig?
Skrivet av
Anette Hamel
December 22, 2022

– ”TikTok är djävulens sätt att hålla oss borta från Proust” var rubriken på en kulturkrönika jag nyligen läste och som träffade mig mitt i prick. Nu är kanske inte planen att läsa Proust 2023, men däremot önskar jag leva mitt liv med uppmärksamheten riktat mot något mer bestämt istället för att flyta ut och bli formlöst. Mindre distraktioner och mer Deep Work får helt enkelt bli mottot för 2023.

– Tänker att inför 2023 måste vi steppa upp när det gäller miljön. Om alla förändrar sina vanor lite så gott de kan kan vi göra stordåd. Jag ska ha miljön i fokus och tänka en sväng extra inför mina beslut inom produktionerna jag gör. Våga ställa krav även på kunderna. Ett grönare 2023!

– Nästa år ska jag läsa färre McKinsey-rapporter och lägga mer tid på det som ändå någonstans betyder mest: kreativitet. Då tänker jag inte primärt på min egen kreativitet, utan på hela teamets och organisationens kapacitet att skapa, utveckla och våga hålla fast vid idéer och berättelser som betyder något på riktigt. I samhället och i människors liv. Det är ju okontroversiellt som påstående. Alla vill ha kreativa team. Men att faktiskt få det att hända kräver hårt jobb och handlar om tröskiga saker som processer, infrastruktur, strategi, kultur och så vidare. Företag som gör det jobbet och skapar förutsättningar för kreativ kommunikation kommer att bli belönade, nu mer än på länge. I de här märkliga tiderna behöver vi ju alla nya, smarta, roliga, oväntade och konstruktiva perspektiv på världen vi kan få.

– Jag tänker sluta göra saker. Det är lätt att bara addera och då uppstår känslan av att tiden inte räcker till, men det gör den alltid om du upplever att du gör rätt saker. Jag ska också ställa frågan ”vilken typ av tillväxt och varför” till alla som rabblar mantrat ”vi ska ju växa, bla bla ” som om det var en naturlag som vi alla tar som en självklarhet och nickar instämmande till. Och alla hjul fortsätter att snurra i fel riktning. Gott nytt 2023! Året då vi bryter mönster.

– Under 2023 vill jag konsumera mer kultur. Gå på fler små konserter, lyssna på musik utanför min Spotify-algoritm, läsa böcker utanför min vanliga relationsdrama-preferens och skapa saker med mina händer. Det är i mötet med kultur i alla dess olika former som jag finner inspiration till hur jag vill leva som person och i mitt dagliga arbete.

– Mitt nyårslöfte är att fortsätta utvecklas inom innovation, affärsstrategi och design genom att regelbundet avsätta tid för kreativt tänkande och introspektion. Jag ska lära mig nya saker, ta risker och utmana mig själv och andra att tänka utanför boxen. Jag kommer också att göra ett personligt åtagande att vara mer självmedveten och reflekterande för att bättre förstå mina egna värderingar och motivationer – och för att fortsatt anpassa mina handlingar till mina mål.

– Mitt nyårslöfte de senaste åren har varit att inte ha något nyårslöfte. För att fokusera på att ta en dag taget och försöka vara närvarande i nuet. Även vara tacksam för att jag som lärare på Berghs får förmånen att vara delaktig i kursdeltagarnas kreativa processer och personliga utveckling. Det är lika värdefullt att uppleva varje år.

– Att enbart ge mig in i sammanhang och uppgifter som ger mig energi och glädje. Jag vill vara med kompetenta uppdragsgivare i kombination med sympatiska och snälla människor. I den miljön tror jag bästa kreativiteten skapas och där vill jag verka tillsammans med nya bekantskaper och kloka individer.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!
Välj här!
– Ett nyårslöfte bör väl vara ungefär som ett varumärkeslöfte; beskrivande, särskiljande och motiverande. I mitt fall borde det betyda att jag under 2024 lovar att använda min erfarenhet i kombination med stor nyfikenhet och en konstruktivt kritiskt inställning för att fortsätta vara den kreativa strategen som utvecklar varumärken, organisationer och människor genom att hitta, inte hitta på!

– Jag ger sällan nyårslöften, utan försöker istället året runt lova mig själv att stanna upp och reflektera – fundera på om jag är på rätt ställe, och göra sådant som ger energi och känns utvecklande. Med det sagt är en långledighet och ett nyår en bra punkt att stanna upp och göra en sådan reflektion. Om svaret på frågorna ovan är nej, nja eller bara ett kanske, så blir nästa punkt att försöka identifiera vad som skaver – och vad jag kan göra för att ändra på situationen. Ofta resulterar det i att jag tar kontakt med personer i mitt nätverk för att diskutera och lyssna in vilka möjligheter som finns till nya utmaningar, nya ämnen och platser att utforska. Och kanske leder diskussionerna till en förflyttning, eller bara en insikt om värdet i det jag redan har.

– Jag har haft samma nyårslöfte i många år. Jag vill fortsätta att satsa på det som är svårt – och det som är roligt. Det får gärna vara lite läskigt utmanande. Peppra detta med att göra det som är så där härligt roligt. Tokdansa, släpp loss, gapskratta med vänner eller vad det nu kan vara. Det ger energi, och livet blir inte så fasligt komplicerat trots allt. Resultatet blir att med skräckblandad förtjusning våga nya saker. Du utvecklas, reflekterar och har kul! Det kommer att visa sig i ditt cv, ditt jobb och i ditt lönekuvert – med ett leende.

– Nyårslöften är som att leta efter nycklarna under gatlyktan: vi är sannolikt på fel ställe. Bryt upp om du inte mår bra! Livet är kort och det känner vi kanske extra mycket den 31 december. Måste du lova något lova att vara en vän, en riktig kompis.

– Med inspiration från en av kollegorna på Berghs väljer jag att sätta en intention istället för att ge ett löfte. Det känns snällare mot mig själv och är en del av själva intentionen. Att ge vad jag kan, ta emot vad jag får, känna tacksamhet för det och vara NÖJD. Kan kännas som en klyscha, men i den värld vi lever i så tror jag att ju mer nöjda och tacksamma vi är själva, desto mer bidrar vi till att också sprida det till andra.
Har du något nyårslöfte? Här är några tips till dig som behöver ta det lugnare och inspiration till dig som söker nytt jobb.
Foto: Unsplash
Relaterade kurser
Intern kommunikation
En välmående organisation är bevisligen mer framgångsrik och det är människorna som gör skillnaden. Vill du ta klivet och bli ännu bättre på att skapa vi-känsla hos er? Här får du både praktisk och teoretisk kunskap för att se till att den interna kommunikationen bidrar till att verksamhetens mål nås.
UX Product Development
Vi lär dig det du behöver veta om UX-världens utmaningar – och ger dig verktygen att hitta lösningarna. Kursen går igenom de tre delarna inom User Experience: Discover, Create och Validate. Inom varje fas kommer vi att titta på olika metoder och verktyg för att nå fram till insikter, design och hur du kan validera att du är på rätt väg mot en bra digital produkt. Du och dina kurskamrater får även öva på att ge konstruktiv designkritik.