Så hanterar vi motgångar i karriären

tjej skriver på dator

Vi har frågat några av våra kursansvariga hur de agerar när saker inte blir som det var tänkt på jobbet och i karriären. Här delar de med sig av tips och erfarenheter!

Skrivet av Anette Hamel
Juli 9, 2021

Hur hanterar du motgångar på jobbet och i din karriär?

 

Malin.IngevallMalin Ingevall, intensivkursen Produktionsledning
– Vågar be om hjälp! Jag har ett fantastiskt nätverk med kloka människor inom en massa olika områden. Men det som skapar värde är den relation vi har, där det finns en ömsesidighet i att både hjälpa och kunna be om hjälp. Önskar att fler skulle våga göra det! Det finns väl inget som gör oss så glada som att få hjälpa någon vi gillar!?

Karolina.mobergKarolina Moberg, kvällskursen Marknadskommunikation
Jag har en väldigt djupt förankrad positiv grundinställning. Jag ser sällan motgångar bara av ondo, oftast kommer det något positivt ur det och man får chansen att lära sig något nytt. Det senaste året är ett exempel på det, det har varit tufft på många sätt men jag har utmanats och fått många nya erfarenheter, kontakter och perspektiv som kommer att vara till stor nytta framöver.

annika-skold-berghsAnnika Sköld, distanskursen Illustration
– Jag kan i efterhand se att motgångar ofta varit värdefull vägledning. Att jag genom att acceptera motgångarna har utvecklats och sett nya vägar öppnas. Mycket värdefull erfarenhet som jag behöver påminna mig om gång på gång. Har behövt både motgångar, distans och perspektiv för att kunna se det här.

Johan.ÅgrenJohan Ågren, dagkursen UX Product Development och distanskursen UX Product Development
– Jag tar ett steg tillbaka och landar i att ”det är bara ett jobb” – även om jag älskar vad jag gör, så definierar det mig inte. Tittar på allt annat som känns bra i livet och brukar ofta landa i att det går att antingen se något positivt i det som hänt, eller som oftast – att det går att lära sig något.

Sofia.lundberg.berghsSofia Lundberg, kvällskursen Att skriva Start
– Ångest är alltid en stor del av mitt arbete, jag känner aldrig att någonting jag gör blir direkt bra, och därför kan mycket kännas motigt även om det kanske inte är det. Men jag tror att det där tvivlet är bra, eftersom det får en att kämpa ännu mer. När det gäller konkreta motgångar, som att t.ex. misslyckas med någonting, så tar jag det oftast med ro nu för tiden. Det är omöjligt att vara bra jämt, en får helt enkelt försöka mer nästa gång. Succé och framgång är väldigt komplext, det är sällan det mest perfekta som blir en succé. Det handlar mycket om tajming och känsla.

Edit.BrunnerEdit Brunner, distanskurserna Influencer Marketing och Digital PR
– Alla som jobbar med reklam brukar ju säga ”Det är BARA reklam” när det går dåligt. Men verkliga motgångar som sexism, överdriven stress och konflikter som inte löser sig tycker jag man ska ta hjälp med från sitt fack eller en jurist. Reklambranschen kan ibland vara tuffare än man bör tåla och t.ex. stress är viktigt att ta tag i och inte bara se som en del av jobbet. Prata med folk utanför branschen är mitt tips!

asa-myrdal-bratt-berghsÅsa Myrdal Bratt, distanskursen Varumärkes- och affärsstrategi
– Kanske viktigast är att jag har lärt mig att skilja på motgångar och motgångar. Ibland är det en skitsak som snabbt går över om du tar tag i problemet och t.ex. reder ut ett missförstånd. Ibland ger de upphov till en mer ihållande frustration och har något viktigt att säga om du vågar stanna upp och lyssna nyfiket och noga. Något behöver ske. Det kan ge bästa inspirationen att tänka kreativt och göra den förändring som faktiskt behövs och som kanske legat där på lut ett tag. Det ger bra vägledning i livet.

Fredrik.Heghammar.BerghsFredrik Heghammar, intensivkursen Leda innovationsprocesser
– Jag kämpar för det jag tror på och är det inte värt det så går jag vidare till något annat. Livet är för kort för att inte ha kul och må bra.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Karin.ErikssonKarin Eriksson, distanskursen Digital kommunikation Start
– Bra fråga! Jag blir såklart frustrerad över att det ibland inte blir som jag tänkt men då försöker jag att ta ett steg tillbaka och identifiera argument, affärsmöjligheter och effektiviseringar samt nyckelpersoner och förklara varför det här är något att satsa på. För att sen presentera det på ett strukturerat sätt och förhoppningsvis få igenom idén.

Embla.Sue.Panova.BerghsEmbla Sue Panova, kvällskursen Copywriting
– Jag blir förstås alltid glad när saker går bra så min första reaktion blir nog en känsla av underleverans, vilket jag hatar. Men när jag fått tänka till en minut inser jag att det är absolut nödvändigt att ha motgångar för att få nya perspektiv och utvecklas. Man får bara se till att det inte väger över. 😀

Tomas.StalmarckTomas Stålmarck, Berghs Upgrade – Digital Eventproducent
– Den största karriärmotgången är ju utan tvekan Coronakrisen som slog enormt hårt mot branschen. Mängder av uppdrag bokades av inom ett par veckor och jag gick från fullbokad till mer eller mindre utan några uppdrag alls. Jag hanterade den som jag alltid hanterat kriser i mitt företag, med aktivitet. Jag ringde, jag mailade, jag bokade in digitala möten och helt enkelt jagade uppdrag. Tackade ja till det mesta som erbjöds och slet för att göra ett bra jobb som kunde ge ringar på vattnet. När hösten 2020 startade hade jag sex bokade uppdrag, när jag tog julledigt hade jag genomfört inte mindre än 29 uppdrag. Så har jag alltid gjort när orderböckerna sett lite tomma ut, identifierat upp mot 100 personer som jag borde kontakta, och sedan har jag gjort det. Det går inte att sitta och vänta på att någon ska göra det jobbet åt dig.

Helena.SöderblomHelena Söderblom, distanskursen Kriskommunikation
– Hitta bra kollegor som kan ge en perspektiv på misslyckandet eller motgången. Oftast är det inte lika illa som det känns just då. Eller tänka att även steg i fel riktning leder en till oväntade och spännande platser och möjligheter ibland. Om inget av det funkar är det bara att bryta ihop och komma igen: ”what doesn’t kill you makes you stronger”.

Sofie_ReutercronaSofie Reutercrona, dagkursen Internkommunikation
– För mig har det hjälpt att börja visualisera vad som skett och inte minst min egen roll och ansvar i det hela. Vad handlar det om egentligen? Är det själva händelsen eller är det hur det kändes för mig eller om någon annan var inblandad, hur kändes det för hen? Eller kanske har t o m min identitet fått sig en törn och behöver utforskas? Finns så mycket att lära sig här och då blir det snarare personlig utveckling än en motgång.

ulf-lesley-berghsUlf Lesley, intensivkursen Effektiv marknadskommunikation
– Försöker sätta det i perspektiv, hur hemskt är det egentligen jämfört med….? Tänker också att det finns inte bara en bästa lösning, utan jagar vidare för att hitta den andra.

 

Cecilia.Wirtl.BerghsCecilia Wirtl, distanskursen Produktionsledning Start
– Att våga dela med sig av det som skaver. Öppna dig och be kollegor eller vänner att lyssna utan att ge råd. Då kommer jag ofta själv på hur jag ska ta mig vidare.

 

ChristopherMcCannChris McCann, dagkursen Design Leadership
– Under mitt arbetsliv (jag väljer att inte använda ordet karriär) har jag förändrat mycket hur jag hanterar misslyckande. Tidigare anammade jag misslyckanden och var väldigt hård mot mig själv. Jag upptäckte att detta gjorde att jag inte utvecklades, utan att det främst ledde till negativa tankar. Med tiden har jag ändrat perspektiv för att uppskatta lärandet av varje misslyckande att se dem som steg på vägen. Det finns inget ”vinnande” i ditt arbetsliv, bara förbättringar.

Deeped_SarahLBDeeped Niclas Strandh och Sarah Larsson Bernhardt, intensivkursen Bygga varumärke i sociala medier
Deeped: Faktiskt rätt enkelt. Jag pratar med Sarah. Att ha nån som är så olik och så lik en själv, och som förstår vad man är med om – och samtidigt alltid kan vara kritisk. Det är en gåva och det som gör att det fortfarande är roligt. Sen för mig, som en gång var ungdomspräst, så tänker jag “ingen kommer att dö åtminstone” när det är struligt eller saker går fel.
Sarah: Samma som Deeped. Jag pratar med honom. Det är guld värt att ha någon att kunna vända sig till. Någon som både kan branschen, dess utmaningar och dessutom känner mig på det sätt som han gör.

Lena.StenbergLena Stenberg, intensivkursen UX Writing
– Jag behöver oftast få stanna upp och sortera tankarna lite, ibland tillsammans med en klok vän. Sedan gäller det att ställa om och tänka i nya banor. Hur kan jag jobba med de nya förutsättningarna för att det ska bli så bra som möjligt? Och så tror jag verkligen på att våga säga till när något inte känns bra. Om andra vet vad du tycker och känner så ökar möjligheterna till att förändra situationen.

Anna.Sundbaum.KohlerAnna Sundbaum-Köhler, intensivkursen UX Writing
– Jag försöker se situationen utifrån för att förstå vad som är en rimlig väg vidare. Faktiskt ofta tänka: ”Vad skulle min kompis Lisa ha gjort nu?” Hon är lugn och klok och det smittar liksom av sig då.

 

Anna.RomsonAnna Romson, dagkursen Kreativt ledarskap
– Andas, pratar med en god vän eller sover på saken.

 

 

Här hittar du hela Berghs aktuella kursutbud och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.