Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Lär dig presentera som ett proffs!

Nicole.Kavander

Hur uppnår man egentligen den där perfekta pitchen? Och hur blir du bättre på att presentera och sälja in din idé? Nicole Kavander som håller i kursen Presentationsteknik och idéförsäljning på Berghs avslöjar de vanligaste misstagen du troligtvis gör och delar med sig av sina bästa tips!

Skrivet av Anette Hamel
Februari 19, 2020

Hej Nicole! Vad är det vanligaste felet när en presentation misslyckas?

– Att du inte har anpassat vad och hur du säger saker för de du presenterar för. Man kan ofta se en grym presentation, kanske snygga slides och en massa effekter, men om inte åhöraren förstår eller tar till sig så har man inte lyckats med presentationen.

Vad tycker du är det roligaste med att presentera?

– Jag älskar att stå på scen! Men framförallt är det nog att jag älskar att förmedla ett budskap eller kunskap som påverkar människor. Så den känslan när man ser på någon att de tänker efter eller att de får en insikt – den är magisk.

Och det svåraste?

– Den röda tråden kan vara otroligt svår att få till när man ska presentera, men den kan vara viktig framförallt i försäljningssammanhang. Allt man säger och visar ska vara relevant för slutpoängen, men den balansen kan vara svår att få till – vad är för mycket eller för lite?

Du som är van att presentera, händer det att du fortfarande blir nervös?

– 100%! Mitt bästa tips: embrace it! När jag är som mest nervös är då jag presenterar som bäst, det är en del av processen. Jag brukar köra massa olika dramaövningar som framkallar nervositet och stress där syftet är att försöka bli så bekant och bekväm med känslan som möjligt. Man lär sig hantera nervositet och får en otrolig adrenalinkick efteråt.

Kan du dela med dig av något tillfälle där du höll en presentation som inte gick så bra?

– För bara någon vecka sedan höll jag i en presentation internt där jag inte hunnit förbereda mig så mycket och tiden kortades ner från 30 till 15 minuter. Så jag fick köra på i en rasande fart och kände att allt bara blev fel. Summeringen blev lite osammanhängande eftersom jag skippade slides för att hålla tiden… men så går det ibland! You live and learn.

Vilka är dina 3 bästa tips för en lyckad presentation?

  1. Förbered dig alltid, oavsett scope på presentationen.
  2. Du ska kunna det du pratar om utan och innan.
  3. Öva. Öva. Öva. Kör igenom framför spegeln eller för någon hemma – bli bekväm med själva presentationen du ska hålla!

Läs mer om Nicole Kavander och kursen Presentationsteknik och idéförsäljning