”Alla får verkligen stöttning på sin nivå genom kursens gång”

Isabella Niklasson

I höstas gick Isabella Niklasson Berghs distanskurs Grafisk Design Start. Här berättar Isabella om kursens upplägg, den fantastiska läraren och hur hon använder sina nya kunskaper.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 24, 2022

Hej Isabella! Berätta om dig och vad du jobbar med.

– Isabella heter jag och bor i Stockholm. Jag har länge jobbat inom retail och alltid dragits till att jobba inom en bransch där jag får utlopp för min kreativitet. Tidigare jobbade jag inom management där jag ansvarade för både butiker och personal, men nu har jag bytt bana och jobbar med e-commerce.

Du gick distanskursen Grafisk Design Start hos oss under hösten 2021. Vad var det som fick dig att söka till denna?

– När pandemin slog till var jag som de flesta andra hemma och i och med det ville jag utforska min kreativa sida ännu mer och ha något annat att göra när mycket runtomkring saktade ner.

Jag tror att det är många av oss som kan relatera till detta. Berätta gärna mer!

– Att börja måla var något som låg mig varmt om hjärtat, då både min farfar och morfar har målat genom livet med både akvarell, olja och skisser med blyerts. Så när pandemin slog till tog jag tillfället i akt och började ägna mer och mer tid till att utforska målandet. Jag insåg snabbt att det var något jag verkligen tyckte om och jag slogs av tanken att utforska både det men även grafisk design mer för att kanske en dag kunna jobba helhjärtat kreativt.

Vad kul! Så då blev en kurs i grafisk design nästa steg i din utveckling med andra ord?

– Exakt! Så länge jag kan minnas har jag dragits till snygga förpackningar och logotyper. Jag har alltid varit en person som gärna köper produkt utifrån förpackning. I och med att jag hade börjat måla mer på min fritid blev jag nyfiken på att lära mig mer kring de digitala verktygen, för att kunna utvecklas ännu mer inom ämnet grafisk design och när jag läste om kursen kändes det som en perfekt första kurs att läsa.

Vad har du fått med dig?

– Jag har fått med mig otroligt mycket från kursen Grafisk Design Start! Först och främst väldigt många olika verktyg som har gett mig baskunskaper kring hur en grafisk designer arbetar. Jag har även fått med mig en större förståelse av vad jag tycker är roligast inom grafisk design och vad jag vill utveckla mer i framtiden, något som jag inte riktigt hade koll på innan mer än att jag gillade design.

Vilken kurs passar dig?

Vi har ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Läs en kurs på Berghs

Hur var kursen upplagd?

– Varje vecka gick vi igenom ett specifikt ämne och det var otroligt lärorikt att få en större inblick i vad som t.ex. krävs för att kunna göra en bra logotyp till hur en kund bäst navigerar på en hemsida. Vi fick många bra tips under kursens gång och sättet som kursen var uppbyggd på gjorde att jag aldrig fick känslan av att jag gick kursen på distans, även om det var en distanskurs. Varje vecka inleddes med en förinspelad föreläsning och en gång i veckan fick de deltagare som ville vara med på öppet klassrum där vi fick chansen att ställa frågor till vår lärare och prata med varandra.

Vad tyckte du om läraren och pedagogiken?

– Läraren Johanna Karlsson var helt fantastisk! Redan från första kurstillfället fick jag en väldigt bra känsla och hon var så uppmuntrande under kursen gång. Jag var nervös över att alla andra skulle ha mycket mer förkunskaper än mig, men det var verkligen en kurs för alla. Johanna gjorde det väldigt roligt att gå kursen och hon peppade oss alla under kursens gång och lyfte våra styrkor. Hon bidrog även med en enorm kunskap som var så inspirerande.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Kursen motsvarade definitivt mina förväntningar och mer därtill! Kursen höll en hög kvalitet rakt igenom och inte nog med att jag lärde mig mycket, jag har även fått självkänsla för att kunna bygga vidare inom ämnet.

Och vad tycker du var roligast?

– Det roligaste tycker jag var de mer kreativa delarna som typografi, logotyp och förpackningsdesign, men det var väldigt lärorikt att få med sig alla delar av kursen och få en så bred grund att stå på. Sen var det superkul att vi i början av kursen fick ett verkligt case som vi fick bygga på under hela kursens gång. Det gjorde att det kändes väldigt ”på riktigt”.

Här ovan är ett av Isabellas projekt under kursen.

Hur kommer du att få användning av det du lärde dig under utbildningen?

  • Jag planerar att fortsätta applicera min kunskap på små projekt vid sidan av mitt heltidsjobb och fortsätta öva på case som vi fick som tips av vår lärare.
  • Jag tänker plocka ut de delar och Adobe-program som jag tyckte mest om och fördjupa mig mer inom det, t.ex. inom logotyp och förpackningsdesign som jag känner går mest hand i hand med mitt målande/illustrerande.
  • Under kursens gång fick jag verkligen en förståelse för att det är svårt att vara bra på allt inom grafisk design och då känns det mest naturligt att bygga vidare på de delar som jag tyckte var roligast.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

  • Instagram är nog min främsta källa till inspiration. Jag tycker att det är väldigt kul att utforska talanger och företag inom ämnet – följer en hel del där.
  • Sen tycker jag även att YouTube är ett superbra format för att lära sig mer, allt går att hitta och det är ofta väldigt pedagogiskt (och kreativt) uppbyggt.
  • Vi fick även tips om att googla olika case inom grafisk design. Det finns både tävlingar och ansökningsprocesser som innehåller case. Även om man inte ansöker eller tävlar själv finns det jättemycket att öva på. Det går att lägga upp som man vill för att bygga upp sin egen portfolio, som man sen kan ta vidare till potentiell kund.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa distanskursen Grafisk design Start?

– Jag skulle säga sök! Du kommer inte att ångra dig. Om du är nervös över att inte ha tillräckligt med förkunskaper, något jag var, så ska du absolut inte vara det för alla får verkligen stöttning på sin nivå genom kursens gång. Det var så roligt att läsa kursen och jag önskar att jag kunde gå den igen!

Här hittar du hela Berghs kursutbud. Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs hos oss? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.